divendres, 21 de juny del 2013

La gran desigualtat

Parlar de la igualtat de gènere encara avui és parlar de la brutícia amagada davall la catifa de l’opulenta i extractiva Europa. L’índex que comentaré és el primer en aquest àmbit amb un mínim de cara i ulls. Mentre naveguem cada dia entre indicadors econòmics amb els quals mesurem el seu estat de salut gairebé minut a minut per donar tota la informació possible a una economia financera i especulativa que ens te acollats de mans i peus, hem hagut d’esperar fins l’any 2013 per confeccionar el primer indicador comparatiu entre els països de la UE sobre la igualtat de gènere.
Mentre la nostra societat i algunes veus mediàtiques amplificades tipus Pilar Rahola ens estirem els cabells per quatre dones amb burka que passegen per la ciutat de Lleida, aprofitant l’avinentesa per deixar de volta i mitja a la progressia desfasada i posar en evidència que els que discriminen “són els altres” i que la magnànima comunitat “liberal” de la UE és un pou sense fons de virtuts, apareix aquest primer estudi que deixa en evidència moltes vergonyes i que demostra que encara resta un llarg camí per arribar a quotes d’igualtat de gènere mínimament dignes per poder “legitimar” el donar lliçons a tort i a dret. La incògnita que em persegueix és si l’esmentada columnista, tan feminista segons ella mateixa s’esventa, tindrà l’ocurrència de comentar aquest informe. En aquest sentit resulta interessant fer un seguiment dels mitjans que s’han fet ressò de la notícia i d’alguns comentaris execrables que es poden llegir a l’edició digital de El País del dia 13 de juny.
Cal destacar, en primer lloc, la conclusió més contundent de l’informe i que suposa un toc d’atenció important en un tema tan delicat com és la violència masclista. En aquest sentit s’afirma en primer terme que “l'absència de dades (...) no permet visualitzar l’estat de la qüestió respecte a les situacions de violència masclista existent en la UE ” per concloure de forma contundent que “la falta de coherència entre la declaració política de les institucions de la UE, suposadament compromeses a fer de la UE un territori lliure de violència, tot i que no aporten mitjans per fer efectiu, ni tan sols, el diagnòstic.”
L’índex per la igualtat de gènere de la UE estableix mesures indicatives prou concretes i eloqüents en sis àmbits: treball remunerat, diners, coneixements, temps, poder i decisió política i salut amb un valor promig de 54 punt sobre 100.  A nivell de conjunt destaquen de forma negativa l’ús del temps en l’àmbit de la cura no remunerada (38 punts) i la pressa de decisions en l’àmbit del poder (23 punts).
Com a curiositat destaco aquesta darrer gràfic per posar en evidència el tòpic  de l’esperança de vida al néixer que es repeteix insistentment com a element de càlcul per les pensions i que cal posar en discussió  d’una forma clara si el comparem amb l’esperança de vida saludable en la qual no queda tan clar que s’hagi d’allargar l’edat de jubilació i on també s’igualen molt les diferències de gènere (quant s’utilitza el primer índex sempre es destaca de forma ridícula que “elles viuen més que ells”).






Com a comentari final, un pèl desolador i per tal completar l'apartat de violència masclista sobre el qual l'índex de la UE no disposa de dades, es publica a partir d'un informe de la OMS que  el 38 % dels assassinats de dones en tot el món són casos de violència masclista i que el 30 % de la població femenina ha estat agredida física o sexualment per la seva parella.
Documents de consulta:
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada